tiistai 21. lokakuuta 2014

Voi varpaankynnet sentään!

Varoitus: kuvat voivat olla iljettäviä. 

Juoksijoiden riesa on varpaankynnet, niiden tulehtuminen ja irtoaminen. Itse tutustuin tähän tämän harrastuksen varjopuoleen ekan kerran vuosi sitten syksyllä. Runners twilight- puolimaraton jälkeen molempien ukkovarpaideni kynnet tulehtuivat pahasti. Kynsivallin tulehdus ei parantunut antibiooteilla, vaan kynnet poistettiin paikallispuudutuksessa. Omaa tahtiaan kaveriksi irtosi myös kolme pienempää kynttä.Lähinnä tuo kynsien irtoaminen on kosmeettinen haitta. Kun kynsi on irronnut, niin tilalle tulee nopeasti "harjoituskynsi" ( joku pätevämpi voi selittää tämän ilmiön paremmin). Harjoituskynsi on kova kerros, joka on kuitenkin oikeaa kynttä pehmeämpi. Mua kuitenkin ärsyttää rumat jalat suunnattomasti. Ne iljettävät minua itseäni. Tiedän, olen tässä asiassa pinnallinen, mutta pidän lakatuista varpaankynsistä.Luistimista olen saanut jalkoihini erilaisia liikavarpaita. Mun jalat ovat siis kauhean näköiset: paatteja ja irronneita kynsiä. Liiemmin nuo haitat eivät vaivaa, muuta kuin katsojan silmää ;)Viime vuonna irronneet kynnet kasvoivat takaisin. Tänään salitreenin jälkeen suihkussa huomasin, että kaksi kynttä törrötti taas pystyssä ja nyppäsin ne irti. Olen siis taas kynnetön :(  Olen kokeillut teipata kynsiä juostessa, mutta siitä ei ole ollut apua. Olen myös vaihtanut kenkiä, mutta sekään ei ole auttanut. Kenkäni eivät ole liian pienetkään. Mitäköhän tälle voisi tehdä? Haluaisin todella pitää kynteni. Onko mitään poppaskonsteja kynsien säilyttämiseen vai onko tämä vain nieltävä tämän harrastuksen haittapuolena?

8 kommenttia:

 1. Minullakin on hieman ollut ongelmia kynsien kanssa. Muutama on lähtenyt irti ja tällä hetkellä on muutama vielä mustana syksyn maratonista. Pottuvarpaan kynsi lähti myös aikoinaan juoksun seurauksena irti eikä kasva enää nätisti takaisin. Olen pyrkinyt pitämään kynnet lyhyinä ja juoksukengät ostan aina normikokoa isompana.
  Hyviä lenkkejä kynsistä huolimatta :)

  VastaaPoista
 2. Auts! Mä olen vaan onnistunut mustaamaan isovarpaiden kynnet puolikkailla, mutta ei oo lähteny irti. Maratonin jälkeen ei mitään ongelmaa. Toivottavasti löytyy joku ratkaisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla irtosi eilen maralla vaurioituneet kynnet. Pari kynttä varmaan irtoaa lisää vielä. Hyvä, että sä säästyit kynsivaurioilta maralla.

   Poista
 3. Auts! Voisikohan tuo olla ihan varpaiden/kynsien asennosta kiinni, jos kerran kengätkin on hyvät ja sopivat... Mulla on kaikenlaista muuta rasitusvammaa yms, mutta toistaiseksi kynnet ovat säilyneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa'a, tuota en olekaan miettinyt. Mulla on tosiaan kolmet juoksukengät, joita vaihtelen, että en usko kenkien olevan syypää. Oon kyllä kuullut, että muiltakin juoksijoilta on kynnet lähteneet. Mun juoksuvammat ovat toistaiseksi kuitenkin aika pienet, kun vielä ei ole mitään isompia rasitusvammoja ilmennyt. Irronneet kynnet, kipeät penikat ja yksi murtunut käsi(!) tähän mennessä. Onneksi tällä hetkellä kynnet eivät ole kipeitä. Tänään ainakin kulki reilu kymppi kivasti ilman kynsiäkin.

   Poista
 4. Sama homma täällä! Mulla lähti Kebnekaisen vaelluksen jälkeen KAIKKI kynnet irti! Ja joitakin irronnut juoksujenkin aikana. Ihme kyllä maratonin jälkeen sain pitää kynnet, vaikka mustaksi menikin isovarpaat.

  Kebnellä oli varmaan syynä liian pienet vaelluskengät + erittäin kalteva maasto, mutta juoksuista en nyt oikein ota selvää. Rakkojakin tulee välillä mihin sattuu, eikä säännöllisesti tiettyyn kohtaan niin jotenkin oon luovuttanut ajatuksen että olkoot. Kynnet kasvaa kyllä takaisin. Tärkeetä vaan, että pitää kynnet tosi lyhyinä (vaikkei ne kai suosittele, että liian lyhyeksi leikkaisi, mutta pakkohan se on. Muuten ne lähtee irti kuitenkin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kohtalotoveri! Mulla on sama ongelma rakkojen kanssa. Niitä tulee milloin mihinkin kohtaan ja aina äkkiarvaamatta. Compeed- laastari on onneksi siinä hyvä apua.

   Poista